Mežparka estrāde

Lai jaudas pietiek visam! ABB elektroauto uzlādes slodzes līdzsvarošanas risinājumi

Elektroauto lēnām, bet apņēmīgi parādās uz Latvijas ceļiem. Turklāt elektroauto izvēlas ne tikai privātie lietotāji, bet arī uzņēmumi, kuriem, sākot no šī gada, pieejams arī valsts atbalsts autoparka elektrificēšanai un uzlādes infrastruktūras izveidei.

Pieaugošais elektromobiļu skaits palielina arī pieprasījumu pēc viediem un drošiem uzlādes risinājumiem kā privātmājās, tā daudzdzīvokļu namos, darbavietās, tirdzniecības centros u.t.t.

Izsverot piemērotāko uzlādes iekārtu iegādi, viens no svarīgākajiem jautājumiem ir pieejamā jauda, ko atvēlēt elektroauto uzlādei, kā arī slodzes līdzsvarošana. Līdz šim elektriskā jauda vienmēr ir bijusi pietiekoša ikdienā lietotajām iekārtām – jūs varat ieslēgt elektrisko plīti, televizoru, pirti un apgaismojumu vienlaicīgi, taču, ieviešot elektroauto, kas patērē nosacīti daudz enerģijas uzlādes procesā, jaudas balansēšanas jautājums kļūst aktuālāks. 

Kādu slodzes balansēšanas veidu izvēlēties – statisko vai dinamisko?

Statiskā slodzes balansēšana ir samērā vienkārša. Sākotnēji tiek iestatīts, cik daudz enerģijas izmantot pastāvīgajām iekārtām un cik daudz elektromobiļa uzlādei. Uzlādes iekārta darbojas saskaņā ar iepriekš noteiktajām vērtībām. Statiskā slodzes līdzsvarošanā netiek ņemts vērā, ka dažreiz mēs vienlaicīgi izmantojam vairākas elektriskās ierīces. Piemēram, ja mājās jūs vienlaicīgi ieslēdzat cepeškrāsni, veļas žāvētāju un citas ierīces, var rasties pārslodze. Šādos gadījumos automātslēdzis atslēdz elektrisko ķēdi, lai novērstu problēmas tīklā. Tāpēc ir svarīgi apzināties, cik daudz enerģijas jūs plānojat patērēt, lai no šādām situācijām izvairītos.

Lai novērstu pārslodzes gadījumus, jūs varat iestatīt minimālo jaudu, kas nepieciešama elektroauto uzlādei, proti, 6 ampērus. Trūkums ir tas, ka šajā gadījumā uzlāde notiks lēni. Izveidojot uzlādes grafiku, jūs varat regulēt uzlādes iekārtas jaudu atkarībā no diennakts laika. Piemēram, naktī, kad netiek izmantotas citas elektroierīces, visu pieejamo jaudu atvēlēt auto uzlādei, un tā notiks ātrāk, bet pīķa slodzes laikos, piemēram, no rīta un vakaros, ierobežot auto uzlādes jaudu līdz minimālai – 6A.  Statiskā slodzes balansēšana ir vienkāršs risinājums, kam nav nepieciešamas papildu iekārtas. Iestatījumus var veikt, izmantojot lietotni ChargerSync™ (ChargerSync – ABB E-mobility) vai ChargerSync™ portālu ABB Terra AC uzlādes stacijas lietotnes tagad arī latviešu valodā.

Dinamiskā slodzes balansēšana ievērojami optimizē uzlādes infrastruktūras ērtību, jo tā ļauj dinamiski mainīt elektroauto uzlādes jaudu, nekavējoties reaģējot uz jaudas izmaiņām elektrosistēmā. Dinamiskā slodzes pārvaldība līdzsvaro jaudas sadalījumu starp visiem elektromobiļiem un elektroierīcēm un izmanto pilnu jaudu, kad vien tā ir pieejama. Dinamiskā slodzes balansēšana ļauj pilnībā izmantot uzlādes infrastruktūras potenciālu, aizsargājot tīklu no pārslodzes.

Kādas slodzes līdzsvarošanas iespējas ir ABB Terra AC uzlādes iekārtām?

Visās ABB maiņstrāvas uzlādes iekārtās ir iebūvēta statiskā slodzes balansēšanas funkcija, kas ļauj viegli pielāgot jaudu līdz vēlamajam līmenim (min. 6A). Tā ir vienkārši pārvaldāma, izmantojot mūsu lietotni Android vai iOS operētājsistēmām. To var veikt arī kopā ar mūsu mākoņpakalpojumu vairākiem lādētājiem grupā. Šajā gadījumā sistēma sadalīs jaudu visām uzlādes iekārtām un patstāvīgi nodrošinās, ka kopējā jauda nepārsniedz mākoņplatformā norādīto maksimālo jaudu.

ABB Terra AC var pielāgot vairāku ražotāju elektroenerģijas skaitītāji, kuri ir integrējami ar dinamiskās slodzes balansēšanas funkciju. A, B, un EV sērijas skaitītāji ar Modbus komunikāciju (Energy Meters – Energy Efficiency devices (Modular DIN-Rail products | ABB))

Īsumā.

Statiskā balansēšana:

–              Neņem vērā kopējo reālā laika elektriskās jaudas patēriņu, bet nosaka tikai maksimālo limitu, ko atvēlēt automašīnas uzlādei.

–              Pastāv pārslodzes risks, ja elektroauto uzlāde tiek veikta vienlaikus ar citu, jaudīgāku, elektroiekārtu lietošanu.

–              Ir jau iebūvēta visās Terra AC uzlādes iekārtās.

Dinamiskā balansēšana:

Sniedz elastīgumu: Dinamiskā slodzes pārvaldība ļauj pielāgoties mainīgiem patēriņa apstākļiem. Ja ir liels patēriņš, sistēma var pievienot papildu jaudu, un otrādi.

Veicina energoefektivitāti: Dinamiskā slodzes pārvaldība ļauj izmantot enerģiju efektīvi, izvairoties no lieka jaudas patēriņa brīžos, kad tas nav nepieciešams.

Nodrošina automātisku reakciju: Dinamiskā slodzes pārvaldība automātiski pielāgojas apstākļiem, tāpēc nav nepieciešams manuāli regulēt uzlādes iekārtas jaudu.

Pieprasa papildu iekārtu: Elektroinstalācija var būt jāpapildina ar papildu elektroenerģijas skaitītāju ar Modbus RS-485 protokolu.